Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2008

In Banda Aceh

Yosh, I've been here in Banda Aceh for 2 weeks. And 2 weeks more till I go back to Jakarta. I got a project job here (it's not related to previous post :D) for 3 weeks to help to build a system for Meuraxa Tsunami Drill. Let's skip about the event (and the system, I'll write them next days), and look around the city!

I went here by plane from Soekarno-Hatta to Sultan Iskandar Muda(transit in Polonia). It's my first experience stopping in SIM actually, cause everytime I went back to Aceh, I'm going to Lhoksukonplane stop airport, the nearest place to my reminiscently hometown Lhokseumawe. Yeah Lhokseumawe FTW! Because of bad weather, my flight to SIM was delayed for 3 hours for sake, luckily my flash is always with me *kisses flash*(no hotspot in Polonia). SIM is a very small building for a Malaysia an international airport.

On the first weekdays I got very busy. My work responsibility is like... can I make it??! So I was starting to walk around the city on Sat…

Melelahkan. Melegakan. Mengharukan

Hhff, ijinkan saya untuk mengundurkan diri sejenak dari dunia pencarian kerja

Un cocomero tondo tondo
che voleva conquistare il mondo
che voleva che tutti gli altri superare
un bel giorno si mise a…
viaggare!

(Semangka yang bundar
ingin menguasai dunia
dan mengalahkan yang lain
suatu hari yang indah ia pun…
berpetualang!) — lagu anak-anak Italia

Kerugian Teknologi

I'd never experienced it before. Pernah sih kalau lagi pake ATM suka mengkhayal sendiri... gimana ya kalo tiba-tiba kartu gw ga mau keluar? Gimana ya kalo duitnya ga keluar padahal tabungan gw dah berkurang? Gimana ya kalo tiba-tiba isi tabungan gw bertambah banyak? Kalo yang terakhir sih didiemin aja

On last friday at 16.30 WIB I took 100,000 rupiahs from ATM Mandiri at Plaza Semanggi. Jreng jreng, one of 50,000 came out with... torn! It's totally not my fault!I got panicked. It was at the mal (no bank office). And friday afternoon (all banks had closed). What should I do? Where should I go? Who's responsible for this? How could I prove it? Then I called Call-Mandiri 14000. They said that I could exchange it in any Mandiri office.

So on monday (which is today), I went to Mandiri office at Wisma Tugu Kuningan(the nearest one from my english course place, Menara Kuningan) just before I attend my course. So I didn't go there for that certain purpose.

After they discussing i…

Understanding

Once, several years ago, Anastasia's parents had had a huge fight about sewing. Her mother was sewing some buttons onto something at the time and had just pricked her finger with the needle, and she had the tip of her finger in her mouth, sucking it, when suddenly she got mad.

"This is the most sexist household in Cambridge," she had announced angrily. "Why is it that the wife gets stuck with the sewing? Myron, you do some of the cooking. Will you tell me one good reason why you don't sew?"

"Because I don't know how," her father had said, chewing on his pipe.

"I'll teach you, then."

"Thank you, but I don't want to know how to sew."

Her mother sat there for a minute, sucking her finger, looking madder and madder. "In that case," she said finally, "thank you, but I don't want to do any laundry anymore. Ever."

"In that case," said her father, "I don't think I want to be an English p…

Mengunjungi Istana Maimoen (part 2)

Saatnya mendongeng.
Dahulu kala saat Kerajaan Deli masih bernama Kerajaan Haru, ada seorang puteri cantik jelita bernama Puteri Hijau, yang saking cantiknya memancarkan cahaya hijau dari tubuhnya. Ia memiliki 2 saudara laki-laki Mambang Yasid dan Mambang Khayali. Suatu hari Raja Aceh datang ingin meminang Puteri Hijau namun ditolak. Karena merasa tersinggung dan marah, Raja Aceh menghimpun pasukan kerajaannya untuk mulai menyerang Kerajaan Haru.

Saat itulah Mambang Khayali berubah jadi sebuah meriam, yang menembak pasukan Aceh tanpa henti. Lama-kelamaan meriam itu menjadi panas hingga akhirnya meledak, pecah dan terlempar. Mambang Khayali pun meninggal. Bagian depan pecahan meriam terlempar ke dataran tinggi Karo di dekat Kabanjahe(tus??! Take me there!), sedangkan bagian belakangnya terlempar ke Labuhan Deli yang lalu dipindahkan ke pekarangan Istana Maimun.
Selanjutnya karena semakin kalah, Mambang Yasid menyarankan adiknya untuk berpura-pura menerima pinangan Raja Aceh, dengan syara…

Mengunjungi Istana Maimoen (part 1)

Saatnya membuka kembali buku sejarah.

Pada abad ke-15, Kerajaan Haru yang berlokasi di Sumatera Timur(Bengkalis), is one of the biggest kingdoms, along with the Kingdom of Melaka(Imperium Melayu Riau-Johor) and the Kingdom of Aceh Darussalam. Hubungan yang erat antara Haru dan Melaka(dikarenakan adanya perkawinan antara Raja Haru dan Putri Raja Melaka) menyebabkan Aceh khawatir akan kekuasaannya di Sumatera, apalagi saat itu Portugis mulai mengambil alih pemerintahan Melaka. Aceh terus menerus menyerang Melaka dan Haru. Hingga akhirnyadibawah pimpinan Muhammad Dalik atau Gocah Pahlawan yang bergelar Laksamana Khoja Bintan, Kesultanan Aceh dapat menaklukkan Haru. Sejak itu, Dalik dipercaya Sultan Aceh untuk menjadi wali negara di bekas Kerajaan Haru.

Pada tahun 1630 M, Dalik mendirikan Kerajaan Deli, setelah menikahi Puteri Nang Baluan Beru Subakti dari Batak Karo. For the detail explanation about this marriage, please let me quote from Melayu History:
Gocah Pahlawan menikah dengan adik…

Next Destinations in Aceh

First, I want to go to Sabang. Percaya ga, 15 tahun gw hidup di Aceh tapi belum pernah ke Sabang? Sabang is the most western part of IndonesiaAceh, closed to Banda Aceh but not to Lhokseumawe(North Aceh) as my hometown. So my family never took me there. But then I moved to Banda Aceh to continue my senior hi school, while my parents were still in Lhokseumawe(it's far for 6-7 hours by car). The only chance I could go to Sabang was with my school friends. Di liburan panjang selesai tahun pertama SMU, temen-temen sekelas pun berencana jalan-jalan ke Sabang selama 3 hari. I was so excited, until Dad suddenly told me that he would take me to Singapore for that holiday. So yeah then I chose Singapore.

But now, I can go there by myself. Before going to Aceh last week, I've browsed a lot about Sabang. There are 0 kilometres monument and the beautiful beaches and the perfect quiet places for diving... owhh I'm really craving to go there. But yeah, I think I couldn't do it last h…

Playing Gun

Minggu kemarin gw berlebaran di Aceh. Ternyata ritual permainan anak laki-laki disana masih tidak berubah, bermain senjata! Menjelang Idul Fitri, bukan cuma lilin kembang api dan alat-alat pembakaran lainnya yang banyak dijual di pasaran, tapi juga senjata mainan laras panjang. I dont know much about gun types, maybe they're AK47 one. Tipe yang dijual sama bo (beda warna doang), gw ga ngerti deh darimana dapet stok barang-barang ini. Kebiasaan ini cuma ada di Aceh, well at least I don't see it in Jakarta. Di hari-hari lebaran itu, kita akan menjumpai sekumpulan anak laki-laki dengan masing-masing memegang senjatanya dan berkeliling kota naik becak, mencari kumpulan anak laki-laki lain untuk diserang. Dan mereka tembak-tembakan pake anak peluru kecil bulat-bulat yang kalo kena lumayan juga sakit bo! What the hell are they thinking?! I think they still couldn't think. Lucunya, main-main senjata ini cuma ada pas lebaran. Seperti sepupu kecil gw, pas malam lebaran dia mengelua…