Skip to main content

Next Destinations in Aceh

First, I want to go to Sabang. Percaya ga, 15 tahun gw hidup di Aceh tapi belum pernah ke Sabang? Sabang is the most western part of Indonesia Aceh, closed to Banda Aceh but not to Lhokseumawe (North Aceh) as my hometown. So my family never took me there. But then I moved to Banda Aceh to continue my senior hi school, while my parents were still in Lhokseumawe (it's far for 6-7 hours by car). The only chance I could go to Sabang was with my school friends. Di liburan panjang selesai tahun pertama SMU, temen-temen sekelas pun berencana jalan-jalan ke Sabang selama 3 hari. I was so excited, until Dad suddenly told me that he would take me to Singapore for that holiday. So yeah then I chose Singapore.

But now, I can go there by myself. Before going to Aceh last week, I've browsed a lot about Sabang. There are 0 kilometres monument and the beautiful beaches and the perfect quiet places for diving... owhh I'm really craving to go there. But yeah, I think I couldn't do it last holiday, my time was full with my family. Ied is family holiday rite? So yeah, probably next time I will visit Sabang. Ada yang berminat?

Aaaaand I've just heard about the renovation of Cut Nyak Meutia's cemetery!! I'm sooo into Cut Nyak Meutia, rather than other famous heroes from Aceh.. you know, Cut Nyak Dhien and Teuku Umar. That's because she comes from North Aceh nyehehehe. Her house was in Matangkuli but she died in the upper of Krueng Peutoe (Krueng means river), 31 kilometres from her house, where she was buried until now. Tahun lalu, sekumpulan tentara TNI bersama sukarelawan dari universitas ntah apa, melakukan ekspedisi ke makam Cut Nyak Meutia. Dari rumah Cut Nyak Meutia ke makamnya itu cuma bisa ditempuh dengan jalan kaki melewati medan yang sangat berat, menembus hutan lebat, sungai dan jurang. Saat tiba disana, makam Cut Nyak Meutia sangat tidak terurus, tidak terlihat sebagai makam seorang pahlawan nasional. Sejak itu, pemerintah Aceh (Utara) mencanangkan renovasi makam Cut Nyak Meutia itu, dan akan membangun jalan kesana sehingga masyarakat dapat sering mengunjunginya. So yeah, I wanna go there too.

Entah kenapa, gw cenderung tertarik dengan sejarah Aceh justru saat gw sudah pindah dari sana. Tiga tahun lalu saat gw pulang, gw menanyakan letak peninggalan Kerajaan Samudera Pasai sama saudara gw, karena yang gw tau kerajaan itu letaknya di Lhokseumawe. Sedangkan Kerajaan Aceh (belum pernah ke situs ini, pengen juga...) baru letaknya di Banda Aceh. Tapi saudara gw tidak menanggapi dengan antusias dan mengatakan bahwa tempat itu ga terurus dan ga menarik untuk dikunjungi. So yeah, waktu itu gw ga jadi kesana, dan terlupakan ampe sekarang. Maybe, next time.

Ameeen!

Comments

  1. Wow, benar Rik, jadi ingat belum berkunjung ke beberapa daerah di kampung gw. Entar mudik, harus dikunjungin semua tuh. Gw belum pernah ke Aceh juga loh...:( padahal deket gitu..

    ReplyDelete
  2. wahh iya ni tus.. blm jalan-jalan k kabanjahe juga

    ReplyDelete
  3. Wah..sayang banget ga jadi ke Sabang...

    Indah banget lho say..ga kebayang kalo Banda Aceh dan Sabang bakal seindah itu :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jeju Island in 3 Days

Jeju Island, the Hawaii of Korea, where couples usually go for honeymoon, and the place of many UNESCO Nature Heritage sites, is really beautiful and romantic. Some people say we need to spend at least 1 week to explore and experience the most of this island, but in my opinion 3 days are enough. Trust me, many places in Jeju only look good in advertisement, they're good at selling it. There are no interesting places in the North and West part of Jeju Island, so you can focus on East and South. East and South parts are amazingly naturally beautiful! Here's the itinerary I recommend.

Day-1: East of Jeju Island

Manjanggul / Manjang Cave
Spending time: 30-45 minutes
Hallasan, located in the middle of Jeju Island is the only volcanic mountain in Korea. It created several small volcanic mountains throughout Jeju Island, called Oreum in Korean. One of the biggest Oreum is Geomun Oreum, famous with its large lava tube system and designated as a UNESCO Natural Heritage site. It has few l…

Transportation in Jeju Island

These are some remarks regarding public transportation in Jeju.
Buses in Jeju Island accept Seoul's t-money card. You can buy and top-up it in convenience store, like GS25 and Family Mart.City buses normally charge 1000won for cash, or 950won for t-money card. If you pay by card, tap it to the machine when you aboard and when you alight. If you transit between 2 buses during a certain times, fee for the next bus can be 0won, or free.Intercity buses vary depends on the distance, usually between 1000-3000won. There's no different fee paying with cash or card. When you aboard the bus, tell the driver about your destination, he will tell you how much it is, and you have to pay there directly. If you pay by card, no need to tap it again when you get off.There are 2 bus terminals in Seogwipo city. The main bus terminal is in the south-east of downtown, near the Jeongbang Waterfall, which is also the old one. The second one is to the right of the E-mart in front of the World Cup Stad…

Review: Homestay Cahaya Sikunir Dieng

Mencari penginapan di Dieng itu susah-susah gampang. Disana tidak ada hotel, adanya penginapan rumahan atau homestay. Beberapa turis kadang menginap di kota Wonosobo, sekitar sejam dari Dieng, demi mendapat penginapan yang bagus. Pilihan di travel apps hanya sedikit dan kurang cocok. Setelah browsing sana-sini, terutama baca review blog orang, saya hubungi beberapa homestay di Dieng baik lewat telpon maupun Whatsapp. Saat kami sudah mulai road trip Jawa Tengah tanggal 12 Desember, kami masih belum tau mau menginap dimana di Dieng tanggal 17 Desember nya. Karena waktu itu kami belum fix juga sih mau berapa malam di Dieng, 1 atau 2 malam? Kalau 2 malam, keduanya di homestay yang sama atau ganti homestay?

Akhirnya tanggal 16 Desember, sehari sebelum ke Dieng (saat itu kami di Solo), kami memutuskan untuk menginap 2 malam di Dieng. Malam pertama di Homestay Cahaya Sikunir, karena keesokan subuh nya mau sok-sokan melihat sunrise di Bukit Sikunir, dan malam kedua di Homestay Serayu. Untuk