29 October 2017

The First Taste of Celebes: Day 1-2

Celebes is an old name of Sulawesi, the forth largest island in Indonesia after Sumatera, Borneo (Kalimantan) and Papua. Its biggest city is Makassar, where I and family traveled 2 weeks ago. I've been willing to see the eastern parts of Indonesia, especially Sulawesi, since people praise their beauty a lot. But as you know, the beauty is equivalent with the way to go there. The prettier a place is the more difficult to reach it. Some places are required a whole day to reach by changing more than one transportation. Not just it is exhausting but also expensive. With a small kid like mine, I would think twice to travel to isolated places like that. To have a slight taste of Sulawesi, how about traveling to its big cities first? My choice was Makassar or also called Ujung Pandang, the capital city of South Sulawesi, which had many flight options from Jakarta.

I booked Sriwijaya Air round ways via Traveloka about 1 month before the trip, and it cost me about Rp.1,3millions/person. At that time there was a cheaper flight, Lion Air, but I did not want to take Lion Air anymore after being delayed one hour in my previous flight from Padang to Jakarta. (Unfortunately my Sriwijaya Air flights were also delayed: one hour delay on flight to Makassar, and 2 hours delay on flight from Makassar, eugh!). We (me, my husband and our daughter Nad) arrived in Sultan Hasanuddin Airport in Makassar around 2PM. From Airport to downtown took about one hour. The Airport Taxi cost Rp.150,000 flat price, while I checked Grab only cost Rp.90,000 and Uber Rp.50,000 (with promotion). I tried ordering Grab and Uber in the same time, and finally one Grab Driver accepted my order. He called to instruct me to go to Departure Hall because Arrival Hall is full with Airport Taxi which hate Online Taxi, a common problem in many cities.

We checked-in to our room in Singgasana Hotel. Apparently their room key card reader system was down since a week ago, so receptionists said hotel staff would accompany us whenever we went inside the room. We took prayer and then at 4pm went out to visit the first attraction: Fort Rotterdam. One must have not been in Makassar if one hasn't visited this fort. It is a historical fort in Makassar built by Gowa Kingdom maybe in 15th Century but then overtook and rebuilt by Dutch colonial to be used for Dutch military base in Sulawesi. That's why the buildings have Dutch style, and remind me of old school buildings. Most parts of the fort and buildings are in a good shape. The stones made for the fort were in high quality and seemed everlasting. They came from Maros, an area outside Makassar that is famous with its karst stone (where we would be going on the next day). There are many spots to sit and hangout, including stones and grass fields. Afternoon is the perfect time to stroll around this fort. Fort entrance fee was free during August month to celebrate Indonesian Independence Day, but the officer in front gate asked visitors to fill guest book and ask to donate some money. I don't know to whom the money went, hope it would be for the fort/museum development.

Strolling around Fort Rotterdam

At 5pm we crossed the street towards Kampoeng Popsa to have early dinner. We only ate small breads for lunch, so we were very hungry. Kampoeng Popsa is a nice food court by the sea that offers a lot of varieties of foods from local to international. Of course I chose local Sulawesi food: Cakalang Noodle and Es Pisang Ijo (ice green banana). Cakalang is a kind of tuna fish famous in Sulawesi. Maybe the foods were not that special (taste was ok, price was normal), but the view was. We were sitting in the balcony facing sunset on a port with a lot of small boats parked. This port is used for crossing to nearby small islands like Kayangan Island. Is that island really like Kayangan (heaven)? I did not plan to go there this trip, hope I can visit there next time.

07 October 2017

WTM: Perpustakaan Nasional

Welcome to Weekend Tanpa Mall (WTM) series!

Postingan pertama di seri WTM ini akan menceritakan tentang perpustakaan yang keluarga saya kunjungi hari Sabtu lalu. Ini bukan Perpustakaan Taman Ismail Marzuki (TIM) Cikini langganan kami, tapi Perpustakaan Nasional (Perpusnas) yang baru diresmikan 3 minggu lalu oleh Presiden kita. Dari postingan-postingan yang beredar di sosial media, katanya perpustakaan ini baru akan dibuka untuk umum tanggal 9 Oktober 2017. Tapi kok sudah banyak yang pamer foto-foto disana? Wah saya pun tidak mau kalah dan penasaran untuk segera kesana.

Awalnya saya kira Perpusnas baru yang disebut-sebut ini adalah Perpusnas tua di Salemba yang dirombak jadi baru. Ternyata bukan, gedung Perpusnas hits ini berada di lokasi lain yaitu di Jl. Medan Merdeka Selatan No.11 di samping Balai Kota Jakarta dan di seberang Monas. Saya baru tau kalau di lokasi itu tadinya memang adalah gedung Perpusnas, tapi cuma 3 tingkat dan tidak menarik. Mungkin selama ini ga ngeh karena sejak tahun 2013 ditutupi papan-papan proyek untuk direnovasi, yang akhirnya selesai tahun ini. Dan hasilnya keren. Perpustakaan tertinggi di dunia.

Keterangan semua lantai

Dari parkiran basement, kami naik lift menuju Lantai 2 dulu. Begitu lift terbuka, woah saya langsung takjub melihat display rak buku tinggi dari Lantai 1 ke Lantai 4. Sepertinya buku-buku ini cuma buat pajangan sih, bukan dipinjem. Di Lantai 2 ini ada 3 counter staff dan belasan PC untuk mendaftar sebagai anggota. Suami mengisi data diri di salah satu PC, sedangkan saya yang sudah daftar lewat website Perpusnas, hanya perlu menuliskan nomor anggota di PC lain lalu mendapat nomor antrian. Niatnya sih mau buat kartu anggota plus nanya-nanya. Tapi pas lihat nomor antrian, ya ampunnn... saya dapat nomor 249 sedangkan antrian saat itu masih di nomor 130an. Gatau tuh kenapa, antara pengunjung yang ramai saat weekend atau petugas nya sedikit dan lama kerjanya. Ya sudah kami tinggal deh dan muter-muter tempat ini dulu.

Rak buku 4 lantai

Weekend Tanpa Mall Series

Kota tempat saya tinggal saat ini penuh dengan shopping mall. Mungkin kelihatannya bagus karena menandakan perekonomian semakin maju, tapi mall-mall ini sudah menjamur terlalu banyak melebihi ruang umum lain yang tidak melibatkan komersial seperti taman dan perpustakaan. Orang-orang berkumpul di mall bersama teman-teman dan keluarga. Anak-anak sedari kecil sudah dibawa ke mall dan diperkenalkan dengan membelanjakan uang (consume) bukan dengan berkarya (produce). Mall memang cukup nyaman, sejuk dan ber-AC, tapi ada tempat kumpul lain bukan mall yang nyaman kok. Coba lihat negara Singapura yang sama persis cuaca panas nya dengan Jakarta, banyak shopping center tapi taman-taman nya juga seimbang jumlahnya dan nyaman untuk didatangi bukan cuma dilihat.

Sedang bermain di rumah teman Eyang di Cigombong

Saya dan keluarga agak jarang ke mall. Saya masih sering belanja sih (namanya juga emak-emak :p) tapi online, ga di depan anak saya. Trus kalau weekend ngapain dong? Ternyata banyak loh tempat-tempat keluarga non mall di Jakarta dan sekitarnya yang asik dan seru didatangi terutama buat anak-anak. Kebanyakan pengeluarannya jauh lebih murah daripada jalan-jalan di mall. Di blog ini saya akan sharing tempat-tempat non mall yang saya dan keluarga datangi saat weekend di seri Weekend Tanpa Mall (WTM). Semoga cukup bermanfaat buat keluarga lainnya.

Semua postingan di WTM series biss dilihat disini. Have a nice weekend!